Gewone Spekkever
Uiterlijk: | ||
► | Ovale gerekte lichaamsvorm, lengte 6 tot 10 mm | |
► | De gewone spekkever is makkelijk te herkennen aan het licht- tot witgekleurde, met donkere vlekken bedekte, voorste deel van de dekschilden. Het achterste deel is donkerbruin tot zwart (andere spekkeversoorten zijn overwegend donker van kleur). | |
► | De larven hebben een lengte van 10 tot 15 mm, zijn roodbruin en zijn bedekt met stevige borstelachtige haren | |
► | Op het voorlaatste achterlijfsegment van de larve bevinden zich twee doornvormige uitsteeksels; deze zijn naar achteren gericht | |
Ontwikkeling: | ||
► | Volledige gedaanteverwisseling | |
► | Het vrouwtje legt ca. 200 tot 800 eitjes af in de nabijheid van de voedselbron | |
► | Na ca. 9 dagen komen de eitjes uit; het popstadium duurt 8 tot 15 dagen | |
► | De larven van de gewone spekkever worden binnen 1 maand volwassen | |
► | Als de larven volgroeid zijn, verlaten zij hun voedselbron op zoek naar een geschikte verpoppingsplaats | |
► | De kever leeft ongeveer 3 maanden; soms langer | |
Leefwijze: | ||
► | Zowel de larve als de kever voeden zich met producten van dierlijke oorsprong (dode dieren, huiden, vleeswaren, aas, beenderen, gedroogde vleesproducten voor huisdieren) en meelproducten waarin veel diermeel is verwerkt (bijvoorbeeld honden- en kattenbrokjes) | |
► | De larven van de gewone spekkever zijn lichtschuw en gevoelig voor verstoring; zij kunnen zich schijndood houden | |
► | De larven van de gewone spekkever komen veel voor in gedroogde hammen en worsten | |
► | Larven bevinden zich tevens in duivennesten, mussennesten en in/bij dode vogels | |
► | Fabrieken waarin gedroogde vis wordt verwerkt, dienen zeer alert te zijn op de gewone spekkever | |
Schade/overlast: | ||
► | De larven kunnen hun voedselbronnen volledig vernielen | |
► | Voor het maken van een poppenwieg kunnen de larven veel schade toebrengen aan hout, isolatiemateriaal en (te) lang opgeslagen gedroogde vleesproducten | |
Wering/preventie: | ||
► | s | |
► | Goede hygiëne in de (groot)keuken | |
► | Kleine hoeveelheden van dierlijke producten opslaan in goed afsluitbare kunststof bakken of tonnen |
Voor een goede bestrijding, bel Wespro: (073) 532 0744 of kijk hier voor meer contactinformatie.