Cacaomot
Uiterlijk: | ||
► | Lengte volwassen cacaomot: 1 tot 2 cm, spanwijdte 1,5 tot 2 cm | |
► | De larve is gebroken wit van kleur; een volwassen cacaomot is vlekkerig grijs | |
Ontwikkeling: | ||
► | Volledige gedaanteverwisseling | |
► | Duur van ei tot imago: 82 tot 206 dagen bij 21°C (bij 26°C wordt dit 60 tot 100 dagen) | |
► | Het vrouwtje legt tijdens haar leven ca. 260 eitjes die zij steeds in groepjes afzet op allerlei voedingsmiddelen | |
► | Voorkeurstemperatuur is 26°C; bij temperaturen lager dan 10°C staat de ontwikkeling stil | |
Leefwijze: | ||
► | De eitjes worden gelegd op cacao, chocoladeproducten, granen, noten, gedroogde groenten, gedroogde vruchten, meel en andere plantaardige producten | |
► | De uit de eitjes komende larven voeden zich met bovengenoemde levensmiddelen; de andere levensstadia tasten niets aan | |
► | Volgroeide larven verlaten het product en zoeken een geschikte plaats om zich te verpoppen. Dit kunnen naden en kieren zijn van kastjes en wanden van opslagruimten. | |
► | N.B. In leeg gekomen ruimten kunnen nog verschillende levensstadia van de cacaomotten aanwezig zijn | |
Schade/overlast: | ||
► | Verontreiniging van voedingsproducten e.d. door uitwerpselen, spinsels, dode cacaomotten en schimmels | |
Wering: | ||
► | Temperatuur in opslagruimten lager houden dan 13°C | |
► | Leeggekomen ruimten goed schoonmaken | |
► | Voedingsmiddelen -zo mogelijk- in goed afsluitbare bussen bewaren | |
► | Aangetaste voorraden snel verwerken of vernietigen | |
► | Oude voorraden eerst opgebruiken | |
Preventie: | ||
► | 'Vergeten' voorraden in keukenkastjes verwijderen | |
► | Ook droogbloemenstukjes verwijderen (bevatten naast droogbloemen vaak ook -voor meelpotten aantrekkelijke- noten) |
Voor een goede bestrijding, bel Wespro: (073) 532 0744 of kijk hier voor meer contactinformatie.